torsdag 12 april 2012

Intervju med Malin Möller, GoodPoint

Igår hade vi vår intervju med Malin Möller. Och vilken intervju det blev sedan. Vi fick väldigt mycket användbar information från henne, berörande teknikföretagens arbete men även hur man arbetar med CSR frågor i andra branscher. 


Ett nytt begrepp dök upp "riskanalys". 
De revisionerna/kontrollerna som genomförs i olika branscher påverkas av den riskanalys som görs innan revisionen påbörjas. 


Riskanalys inom teknikbranschen kan innebära en förståelse för de metaller, kemikalier och andra material som används vid tillverkning. Men också den förståelse för att olika material innebär olika för- och nackdelar konkurensmässigt för företagen. 


En sammanfattning av intervjun kommer att dyka upp i vårt dokument på fredag eftermiddag, eftersom att vi inte får förändra dokumentet de kommande dagarna då vi har handledarmöte på fredag förmiddag. 




Men det var en i alla fall en riktigt bra intervju som tog oss ännu ett steg framåt i arbetet. 




Det går bra nu!

onsdag 4 april 2012

Nu går det fort framåt.

Snart är vi uppe i 4000 ord. 
Det har verkligen gått fort framåt den här veckan. 

I morgon blir sista rycket innan vi tar lite "Påsklov" några dagar. 


Nästa steg är sedan att hitta en företag som är villigt att dela med sig av sitt CSR-arbete. 
Vi har tagit kontakt med branschorganisationen, Teknikföretagen, och fick veta att dom inte arbetar med några gemensamma mål inom CSR för sina medlemsföretag. En ganska STOR besvikelse för oss, men vi ger inte upp. Vi vill hitta åtminstone ett branschföretag som aktivt jobbar med CSR. 


Om det verkligen skiter sig så får vi förlita oss på den informationen vi fått från Swedwatch, Sustainia, Fairtrade Center och GoodPoint inför vår jämförelsestudie.
Det är där vi har vårt största resultat, vår analys och vår diskussion.


Fördelen vi har är vår intervju med GoodPoint nästa vecka, då dom är ett konsultföretag så borde dom ha lite insikt i hur branschföretagen arbetar med CSR frågor. Så förhoppningsvis vill dom dela lite av den informationen med oss.


Så håll tummarna.


tisdag 3 april 2012

Long time

Nu var det ett tag sedan vi uppdaterade bloggen, men misströsta inte, det händer fortfarande grejer må ni tro!

Den här veckan har vi varit extra duktiga och suttit tillsammans och skrivit, det har fungerat väldigt bra och vi har båda två bestämt att så här ska vi fortsätta arbeta. 


Vi har också skickat ut en hel del mail till GoodPoint, Fairtade Center och Sustainia med frågor om deras verksamheter och arbetssätt, med andra ord det vi kallar metoder. 


Det har resulterat i en mötesintervju med Malin Möller på GoodPoint nästa onsdag kl 16.00. Hon verkade riktigt intresserad av det vi skriver om och ville gärna berätta mer om GoodPoints arbete. 




Tills vidare så håller vi tummarna för att Fairtrade Center och Sustainia tar och svarar på våra mail inom en snar framtid så att vi kan försöka få in en fot där också. 






Kristoffer hälsar att han saknar bloggandet men låter mig (Astrid) sköta skrivandet, för husefriden. :)

lördag 24 mars 2012

Ännu mer saker att kolla upp.

Det har varit lite lugnt på bloggandet den senaste tiden. Men nu kör vi igång igen. 


Här kommer en hel lista med saker som vi måste kolla upp för KEX-jobbet, jag kan inte skriva så mycket mer om punkterna för tillfället men det kommer så fort vi kollat upp det. 


Tipset kom den här gången från min arbetskollega Lars Waller på TCO Development.


LISTAN:

  • Företaget Goodpoint som sysslar med CSR - Corporate Social Responsibilety. Kontakta Malin Möller
  • SA8000
  • EIEE (både de sistnämnda tror jag är standarder eller så är bara den övre det och den undre en NGO (Non-Governmental Organisation)

För tillfället sitter jag på mitt "andra" jobb på ett museum, men eftersom att det är väldigt lugnt här brukar jag ägna mig åt att sitta och läsa eller plugga för att få tiden att gå. 

Så det kanske kommer en uppdatering om ovanstående lista senare idag. 

torsdag 15 mars 2012

Def. ISO 26000 uppe!

Pang!
Definitionen för ISO 26000 ligger nu uppe. Check it out Astrid och andra som har tillgång till vårt google docs. :)

Mr. Daisey and the Apple factory

Bättre sent än aldrig.
Fick en länk till ett radioprogram av min handledare för ett bra tag sedan. Jag har skjutit upp lyssnandet men nu äntligen tog jag tag i mig sälv.

Här finns en länk, om du skulle vara intresserad av att lyssna på programmet. Jag rekommenderar verkligen att ta tiden och lyssna, skjut inte upp det som jag gjorde. Många skrämmande sanningar..

Exempelvis använder dem nervgift istället för alkohol vid rengöring av skärmar, enbart för att det torkar snabbare. 
Fackförbund som kämpar för bättre arbetsförhållanden är olagliga och man riskerar att hamna i fängelse om det upptäcks att man haft kontakt med dem. 
44-timmars arbetsdagar. 
13-åringar som arbetar olagligt men som ingen "ser". 
Och lösningen på att arbetarna började begå självmord pga de hemska arbetsförhållandena var att sätta upp stängsel på taken. 


Listan med alla FEL som förekommer är lång och det är upprörande att världen så länge vänt ryggen till dessa arbetande människor. 

Efter att ha lyssnat på programmet tycker jag att mitt och Kristoffers kandidatarbete blivit ännu viktigare. Det är viktigt att upplysa och i det här fallet går det inte att göra en upplysningsfilm á la Kony.


Självklart inser jag att vårt slutliga arbete inte kommer att förändra världen men många bäckar små blir en stor å. Så om vi lyckas att upplysa några fler människor och kanske till och med lyckas förbättra metoderna som användas idag för att säkerställa att omständigheterna på fabrikerna INTE är som på Foxconns (Apples underleverantör) fabriker så har vi ändå gjort något.  

torsdag 8 mars 2012

Vilken dag!

Nu har vi även lagt vantarna på Swedwatchs metodhandbok!
OjojOJ vad det kommer hända grejer.

Äntligen, tre företag som sysslar med kontroller av socialt ansvar

Nu har vi Swedwatch, Sustainia och sist men inte minst (eller?) Fairtrade Center

Det bäst med Fairtrade Center är att dom under press på sin hemsida har publicerat en MASSA artiklar som har med vårt kexjobb att göra. 

Vi har redan plockat ut ett par som vi anser är lite extra intressanta och även beställt material i form av några olika broschyrer från dem. 


Här är länken till Fairtrade Centers press-sida om någon är intresserad av att kolla in det lite mer. http://www.fairtradecenter.se/press?page=1

onsdag 7 mars 2012

Och möte inbokat med Elisabeth

Den 16:de mars kl 13.00 har vi ett möte med Elisabeth. 
Hon bokar ett rum på CESC.

Så nu är det dags att börja förbereda MASSA frågor till henne!

Artikel: Replacement Therapy av Rob Walker

Idag fick vi ett artikeltipps av vår handledare Daniel.

Den handlar om hur vi människor konsumerar den "personliga elektroniken" så som smartphones, laptops och surfplattor. Företag bygger idag inte elektronik för att den ska hålla i 20 år, de bygger för det "slit och släng" samhället som har skapats. 

"Slit och släng" har länge kopplats med bland annat H&M's kläder, dom är billiga för att dom inte håller samma kvalitet som andra märkens kläder (vet inte riktigt hur mycket det här stämmer idag då H&M är en av de större klädkedjorna och anses runt om i Europa att ha väldigt moderiktiga och bra kläder, men nog om detta). 

Personelektroniken tillverkas idag på samma premisser, företagen vet idag att konsumenterna kommer vilja ha det senaste som dem levererar även om den produkten de idag använder inte har något större fel förutom just att den snart är "gårdagens nyheter". 

Rob Walker som har författat artikeln skriver också om den dödslängtan vi har till våra teknik-prylar. Vi vill att dom ska sluta fungera, tappas i toaletter, få spräckta skärmar, tappa all batteritid, osv. osv. bara för att vi ÄNTLIGEN ska få byta ut dem. 
 
Artikeln hittar ni HÄR om ni skulle vilja läsa hela.


Hur kopplar man då detta till vårt tema?
Vår uppsats kommer (som det ser ut just nu) handla om de medietekniska produkterna (vilket för mig skulle vara typ samma produkter dom går in under personelektronik)och hur man kontrollerar att det sociala ansvaret bibehålls under produktions delen av dess livscykel. Självklart borde ALLA produkter på "personelektronik-marknaden" tillverkas på det sättet,men så är inte fallet och det kommer nog dröja ett bra tag till innan det är så. Tills dess så är det faktiskt upp till konsumenterna att aktivt göra valet, att sluta med "slit och släng"-konsumtion och istället välja kvalitativa produkter vars HELA livscykel kantas av företag som bryr som om och upprätthåller socialt ansvar.

Nu är det ju så att vi inte ska dra in för många personliga åsikter i vår uppsats och måste därför skala av och göra det hela mer kliniskt. Skala bort det personliga och lyfta fram de fakta som finns i artikeln. 


....

Eftersom att jag precis läste artikeln har jag inte helt hunnit reflektera över det jag läst. 
Jag återkommer när jag hunnit tänka lite, men på något sätt så skulle det säkert gå att inkorporera den i vår uppsats.

tisdag 6 mars 2012

Påbörjad uppsats

Jo, nu är det igång på riktigt. 
Vi har äntligen börjat snickra på vår uppsats, känns som ett väldigt stort arbete just nu men antar att det har att göra med att vi PRECIS börjat. 


Jag och Kristoffer är inte riktigt överens om strukturen hittills, så det blir nog till att sätta oss ner efter tentaperioden och styra upp det så att vi båda känner oss nöjda. 


Nästa steg vi bör arbete på är en riktigt snygg inledning till uppsatsen för det är väldigt tomt där just nu. Jag tror dock att vi kan ta en del grejer från bakgrunds-stycket från specifikationen och omarbeta till något riktigt snyggt. 

 

måndag 5 mars 2012

Elisabeth Petersen Ekener

ÄNTLIGEN har vi fått svar av Elisabet på CESC (Centre for Sustainable Communications, www.cesc.kth.se).

Elisabeth forskar för tillfället om livscykelanalys och faktiskt just om den sociala hållbarheten i hela livscykeln av  notebooks. Det känns som att hon kommer ha en hel del input och synpunkter på mitt och Kristoffers kex-jobb.

Vi föreslog att vi skulle ta ett möte på eftermiddagen den 15de mars, anledningen till att det måste vänta till slutet av nästa vecka är för att både jag och Kristoffer har tentor nästa vecka som vi måste förbereda oss inför. Förhoppningsvis kan Elisabeth träffas oss då, annars får vi helt enkelt hitta ett annat datum längre fram som passar oss alla. 

söndag 4 mars 2012

Påminnelse

Tänkte bara påminna oss själva om att vi bör ta kontakt med Olle Blidholm på WSP. 

Jag (Astrid) fick tipset om att ta kontakt med Olle av min kollega Annika på TCO Development. Hon var på en CSR-konferens(CSR = Corporate Social Responsability)för någon vecka sedan där Olle talade. Tidigare jobbade han på IKEA så större delen av hans presentation på konferensen handlade just om hur IKEA hanterade sitt sociala ansvar. 


Enligt Annika var det en av de bättre presentationerna under konferensen och hon trodde att han skulle kunna bidra med information och input till vårt kex-jobb. 



Go team Go!

Kandidatexamensarbetesspecifikation

Nu kan ni se vår (förhoppningsvis) slutliga KEX-jobbsspecifikation.

Ni hittar den HÄR.

Ett första inlägg

Hej!
I den här bloggen tänkte jag och Astrid ta upp texter vi läst och saker vi gjort i vårt kandidatexamensarbete om socialt ansvar.